Hamsteren

Er zijn een aantal dingen in het leven die het slechtste in de mens naar boven halen. In mijn beleving vallen pretparken en dierentuinen in die categorie, maar vanaf nu hoort een crisis ook zeker in dit rijtje thuis. Wat kunnen sommige mensen toch egoïstisch, asociaal en onnadenkend zijn.

Supermarkt
Ik kom al jaar en dag, zo'n 25 jaar lang, eigenlijk zolang als ik in Egmond-Binnen woon dus, bijna dagelijks bij Dekamarkt. Nooit ga ik naar een andere supermarkt voor mijn wekelijkse of dagelijkse boodschappen. Ik hou er niet van om veel, vaak of lang te moeten sjouwen met van alles, in je karretje, uit je karretje, in een tas, in de auto, uit de auto, alles in huis, dan weer uit de tas en in de kasten. De gang van "uit het schap" naar "in mijn (koel)kast" mag wat mij betreft zo kort en snel mogelijk.

Op dit moment zie ik heel veel vreemde gezichten bij Dekamarkt, mensen die ik niet ken en mensen die ik wel herken maar voorheen nooit zag bij Dekamarkt.
Sinds een week zijn de normaal goed gevulde schappen angstaanjagend leeg. Vorige week, ik was me nog helemaal niet bewust van de op handen zijnde hamster gekte, bleek er opeens geen melk meer te zijn. Ook de eieren waren allemaal al verkocht en het wc-papier schap was ook helemaal leeg. Pas de volgende dag, gewoon omdat ik ze toen pas nodig had, zag ik dat ook de aardappelen en de bananen blijkbaar erg populair waren. Allemaal op!!

Plunderen
Maar waarom toch mensen?! Als iedereen normaal zijn of haar boodschapjes doet, en dan gewoon daar waar je normaal gesproken ook altijd naartoe gaat, dan is er toch voor iedereen genoeg?
Dan is het toch helemaal niet nodig om als een idioot 6 grote 2 liter bidons melk tegelijk te kopen, of 18 bananen, twee blisters met elk 20 eieren, 4 groot verpakkingen wc-papier à 24 rollen of 3x 5 kilo piepers en 8 zakken voorgesneden groenten ??!
Buiten het feit dat dit gewoon super asociaal is tegenover je medemens, is het toch ook raar om opeens zoveel verse producten in te slaan. Hoeveel bananen kun je eten per dag, zonder misselijk te worden, en hoeveel melk wil je drinken zonder aan de diarree te raken??
Ohhh, nu snap ik het, daar is al dat toiletpapier dan weer voor nodig!!
Nee, even serieus mensen, denk eens na!!

Denk eens aan alle mensen die na hun werk in een geplunderde supermarkt komen, of aan de mensen die in de bijstand zitten en gewoonweg geen geld hebben om te hamsteren omdat ze maar € 50,-- per week te besteden hebben. Hoe moeten die nu hun dagelijkse benodigdheden in huis halen?

Wc-papier
Ik heb momenteel de luxe dat ik nog steeds niet aan het werk ben en dus op elke gewenst naar de supermarkt kan, die ook nog eens op nog geen 100 meter afstand van mijn huis is.
Maar het is nou niet bepaald mijn passie om er een dagtaak van te maken.
Afgelopen week ben ik namelijk in 7 dagen tijd minimaal 20x naar de Deka gelopen. Snel uitgerekend zo'n 3x per dag dus. Simpelweg omdat mijn wc-papier voorraad ook niet oneindig is en het toch wel noodzakelijk werd om er serieus werk van te maken een nieuwe voorraad te bemachtigen. Handen geven mag dan wel niet meer, maar tis ook niet bepaald fris om die hand nu te moeten gebruiken om,.... Nouja, je snapt 'm hè ;)
Het was al tegen half vijf en ik dronk koffie met mijn Lief die net thuis was, toen ik me dus te laat bedacht dat ik me had voorgenomen om halverwege de middag nog maar eens te gaan checken of er nu wél wc-papier zou zijn geleverd. Gelukkig was Nina bereid om heen te gaan voor me. "Welke moet ik kopen mam? Maakt niet uit schatje, kijk maar of het er is, en àls het er is neem je gewoon het grootste pak mee." En daar ging ze, gewapend met mijn pinpas.

Gelukt
Vijf minuutjes later stond ze weer voor de deur: "Jaaaa, ik heb het laatste pak!!!" 
Oh wat was ze blij en triomfantelijk. En wij waren ook blij en stiekem opgelucht.
"Ik zag het pak, en er was een andere mevrouw die wilde ook dat paadje pakken, maar die had een karretje, dus ik was sneller. En toen ik het pak gepakt had, heb ik 'm niet meer los gelaten en ik ben na het betalen naar huis gerend." 
Prachtig!! Hoe blij kun je wezen met zo'n trofee?!
Wat mij een week en 20x heen en weer had gekost, had zij nu mooi afgevinkt. 

Ondertussen heb ik ook weer piepers in de kast en heb ik heel bescheiden een paar dingetjes extra in huis gehaald. Meer met het idee dat ik niet mis wil grijpen als anderen hun koopgedrag niet in de hand kunnen houden, als dat ik bang ben dat we honger krijgen, want dat kan hier lang aan.
Mijn kasten puilen namelijk altijd uit van de voorraad. Dat is nu eenmaal een familie dingetje,...
Nu dus ook de wc-papier voorraad een beetje op peil is, heb ik er even vrede mee zo.
We kunnen weer een tijdje onbezorgd naar hartelust koken, eten en poepen, voor zover je onbezorgd kunt zijn tijdens een crisis,.... 💩Ps.Ik ben absoluut niet boos, noch gefrustreerd. Ik signaleer alleen een probleem en hoop de hamsteraars op andere gedachten te kunnen brengen en andere mensen bewust(er) te kunnen maken.
No hard feelings
😉

Reacties

Anoniem zei…
Joh maak je niet zo druk! Ik merk niet anders dat ik er steeds naast vang en constateer dat er hele schappen weer leeg zijn. Je houdt het niet tegen!

Ook ik rij nu rondjes door Heiloo, Limmen en ccum naast EadH ( eb kom ik nauwelijks, ook nu).. gister belande ik zelfs in Alkmaar! En moet iedere keer ook weer creatief zijn in.. en dat terwijl ik zwaar op dieet ben en bijna alleen maar verse groenten mag eten... frustrerend word ik ervan maar het helpt geen ruk om je er boos over te maken.

Dat veel mensen zo apathisch reageren op het willen hamsteren.. is alleen maar een logische reactie. Niet goed, verre van sociaal maar je houdt het niet tegen.. men is bang! Gewoon super bang!
En de mens denkt in eerste instantie altijd het eerst aan zich zelf : ikke ikke.. uitzonderingen natuurlijk daargelaten afhankelijk van het onderwerp .
Leefff zei…
Ik snap die mensen ook niet die zulke voorraden inslaan. Ik moest van de week ook gewoon omdat ik bijna door mijn wc papier heen was 4 winkels af voordat ik een pak had.

Populaire blogs

Frelons / Hoornaars

Ze zijn er weer!!!

Topverkoper