Corona: Gewoon even niet

Coronagekte
Corona, de ver van m'n bed griep, is ondertussen angstaanjagend dichterbij aan het komen.
Waar het eerst nog mensen trof in werelddelen hier ver vandaan, kwam het een paar weken geleden toch wel een stuk dichterbij toen ook Europa op steeds meer plekken getroffen werd.
Inmiddels weten we er allemaal wel iets over te zeggen of te vinden, want er is geen nieuws meer dat niet samenhangt met Corona.
Ik denk zelfs, dat ik niet overdrijf als ik zeg dat er ondertussen een Corona gekte is losgebarsten.
Maar waarom in hemelsnaam?? Het zou zo simpel kunnen zijn,...

De adviezen die gegeven worden zijn vrij eenvoudig en makkelijk op te volgen, voor het overgrote deel van de bevolking, lijkt mij tenminste.
- Houd 1 meter afstand van anderen
- Hoest en proest niet in een anders gezicht, richting of directe omgeving
- Beperk sociale contacten
- Vermijd mensenmassa's
- Blijf thuis bij gezondheidsklachten

Hamsteren
In dit lijstje werden niet de instructies gegeven: "ga hamsteren".
Dus wat bezielt mensen om ineens enorme voorraden aan te leggen, alsof er een nieuwe wereldoorlog is losgebarsten? De supermarkten worden nog gewoon bevoorraad, distributiecentra staan nog bomvol met alle benodigde (eerste) levensbehoeften, de wereld van transport en logistiek is nog volop in bedrijf. Waarom zijn er dan mensen die zo idioot gaan doen en het andere mensen daardoor juist moeilijk maken?

In het begin was ik zelf ook een beetje laconiek. Ik dacht dat het wel voorbij zou trekken en zo'n vaart niet zou lopen. Op het moment dat handen schudden opeens werd afgeraden, sta je er toch een beetje raar bij in sommige situaties en weet je je even geen raad met je houding en begroeting. Dat besef je je pas als het opeens niet meer mag.  Ik was soms zelfs geneigd om het toch te doen, dat handen schudden. Puur omdat ik er op dat moment nog niet goed over had nagedacht en de ernst ervan nog niet goed tot me was doorgedrongen. Maar geen zorgen, inmiddels heb ik me ook aangepast hoor ;)

Maar zou het niet mooi zijn als we allemaal de adviezen gewoon heel strict en zonder tegenstribbelen zouden opvolgen, want wij nuchtere (Noord)Hollanders zijn niet zo snel ergens door van slag of van onder de indruk, toch?!
Dan zou dat toch een hele grote winst zijn?
Als we dan gewoon doen wat er gevraagd wordt, namelijk thuis blijven met onze gezinnen, en alle restaurants, concertzalen, markten, grote winkelketens, sportcentra en kantines even laten voor wat het is,...

Inleveren of doorgaan
Maar nee, wij Nederlanders, die zo vrijgevochten zijn, wij willen eigenlijk gewoon alles lekker  kunnen blijven doen. We willen niks inleveren of toegeven en het liefst achteraf wél commentaar geven op wat er allemaal niet goed ging of niet geregeld was.
We willen per se naar dat feestje dit weekend, en we willen uit eten en de kroeg in, en als we het stadion niet ín mogen dan gaan we lekker met z'n allen buiten het stadion staan roepen en schreeuwen. Vervolgens gaan we dan met het openbaar vervoer waar we wederom op elkaars lip zitten, want de NS heeft het aantal treinen gehalveerd omdat alle studenten tot 01/04 thuis zitten. Lekker goed doordacht allemaal en vooral ook héél sociaal, maar o zo asociaal tegenover je medemens.

En oké, ik had eerst ook de naïeve houding van "dat vliegt wel over en treft mij vast niet", maar stel dat iedereen zo blijft denken en dat het jou wel treft, en jij steekt weer iemand anders aan, iemand voor wie deze "griep" net even een nekslag teveel is omdat diens gezondheid al een behoorlijk knauw te verduren heeft gehad,... wat dan??

Worden wij dan na Italië, Spanje en Frankrijk, samen met België het 4e grote getroffen gebied in Europa?? Is het waar dat wij net als Italië te laat zijn begonnen met het nemen van maatregelen? Zullen er straks in rap tempo heel veel gevallen bijkomen??
Niemand weet het nog precies en op dit moment regeert de angst. Waarschijnlijk niet eens zozeer de angst om ziek te worden, maar vooral de angst voor het onbekende.

Nu even niet
Voor nu dus even geen voetbal, geen sociale verplichtingen, geen gym, geen feestjes, niet naar de kroeg, niet hamsteren en ook niet uit eten, dat halen we allemaal wel weer in, en anders maar niet.
Ik ga even genieten van de oase van rust en vertrouw erop dat als we alles even niet doen, we hopelijk onze gezondheid behouden.
Geen Corona en ook niet Desperados, want ik pas en wanhopen kan altijd nog 🙋Reacties

Silvia zei…
Jouw blog past helemaal in wat ik ervaar en is uit mijn hart gegrepen! Goede afspraken maken rond hygiëne en kritisch kijken of jouw verkoudheid die jou niet stoort, voor een ander misschien rampzalig kan zijn?
Alle voorzorgsmaatregelen die ik met mijn praktijk kan nemen zijn zo solide als de zwakste schakel erin!
Die ervaring heeft mij helaas doen besluiten om voorlopig alleen nog Skype-afspraken te maken.
Gezondheid is ons aller grootste goed en helaas gaat dat soms met (kleine) offers gepaard.
Mieke zei…
Ik snap dat hamsteren ook niet. Het blijft een vreemde reactie. Juist de producten die nu erg belangrijk zijn, zijn verse producten en die kun je niet hamsteren.
Anoniem zei…
Ja wat een bizarre situatie dit allemaal! En helaas voor ons ook direct voelbaar op zakelijk gebied. Het lijkt per dag wel weer nog extremer te worden.

De Wii is inmiddels uit het stof gehaald.. ( joh die hadden we ook nog 🤪) mochten we hier in nl ook een lockdown krijgen. I rest my case weer vandaag met wat er nu weer gebeurt of zal gebeuren. Heb er hoofdpijn van 😣

Populaire blogs

Frelons / Hoornaars

Ze zijn er weer!!!

Topverkoper