Staken

Het is vandaag weer zover. Er wordt gestaakt. Waar men in Nederland door de FNV opgeroepen wordt om het werk 65 minuten neer te leggen uit protest tegen de pensioenverhogingen van 65 naar 67 jaar, daar doen ze er in Frankrijk nog een schepje bovenop. Twee weken terug, toen de scholen nog maar net 2 dagen begonnen waren was de eerste staking tegen de verhoging van de pensioengerechtigede leeftijd en vandaag zijn er maar liefst 5,3 miljoen Franse ambtenaren opgeroepen om te staken. Naar de verwachtingen zullen er zo'n 3 miljoen gehoor geven aan deze oproep en het werk neerleggen. Naar de NLse maatstaven hebben de Fransen nog maar weinig te klagen. De Assemblée Nationale heeft de verhoging van 60 naar 62 jaar al goedgekeurd. De Senaat kan nog enige versoepelingen doorvoeren en de minister van Arbeid heeft al toezeggingen gedaan voor de invaliden en de oudere werklozen. De Fransen hebben de laagste pensioengerechtigde leeftijd van heel Europa en ook de meeste vrije dagen, namelijk 37 per jaar. Een gewone werkweek beslaat slechts 35,5 uur en de mooiste regeling waar ik tot nu toe van heb gehoord is deze: Vrouwen die 3 kinderen hebben en vervolgens 15 jaar als ambtenaar hebben gewerkt, mogen na die 15 jaar met pensioen, ongeacht hun leeftijd!!! Als je er een beetje op tijd bij bent, kan je dus met je 40ste met pensioen. Deze regeling willen ze trouwens ergens in 2012 gaan afschaffen, dus daar zal tegen die tijd vast nog wel een staking aan te pas komen om dit te verhinderen.
Maar,... tot 1981 was de Franse pensioengerechtigde leeftijd ook 65 jaar, het was president Mitterand die hem verlaagde naar 60 jaar. De Fransen hebben dus eigenlijk al bijna 30 jaar mazzel!!!
Wat feiten over het staken op zich:  Sinds 1789 wordt staken wel beschouwd als essentieel onderdeel van de openbare vrijheden en is het opgenomen in de "déclaration des Droits de l'homme", maar pas sinds 28 oktober 1946 is het stakingsrecht opgenomen in de grondwet.
Een staking moet 5 dagen van te voren worden gepland en bekend gemaakt, zodat de politiemacht de tijd heeft om zich paraat te maken en de onderneming de tijd heeft om vervanging te regelen voor het personeel dat gaat staken. Overigens mag een arbeidscontract nooit worden verbroken met een staking als motief. En een staking in de vorm van bezetting van een terrein mag nooit het vrije verkeer van de onderneming belemmeren. Er mag alleen in de maanden september t/m juni worden gestaakt en de meest stakingsgevoelige maand is de maand september. Waarom mag er in de maanden juli en augustus dan niet gestaakt worden??? Wel, logische verklaring: Omdat men dan vakantie heeft!!!
Wil je op de hoogte blijven van geplande stakingen??? Raadpleeg dan deze kalender.

Reacties

Populaire blogs

Ze zijn er weer!!!

Frelons / Hoornaars

Topverkoper