Madame La Présidente

Sinds een jaar of 3 was ik voorzitter van de vereniging van de kantine, oftewel: l'Assosation de cantine de l'école de Châtel-Montagne. Ja, tis een hele mond vol.
Aangezien ik nu geen kinderen meer heb op de école primaire van Châtel-Montagne, zou ik aftreden.
Er was een algemene vergadering gepland en alle ouders hadden een uitnodiging ontvangen om een aantal zaken te bespreken, waaronder het aftreden van het voltallige bestuur en over het eventuele vervolg. Alle andere leden traden af omdat ook zij sinds dit schooljaar geen kinderen meer op school hadden.
De opkomst was zoals gewoonlijk om te huilen. Aangezien er dit schooljaar nog maar 12 kinderen in Châtel-Montagne naar school gaan, waarvan er slechts 6 in de kantine eten, waren er maar weinig geïnteresseerden en slechts enkele ouders hadden de moeite genomen om op te komen dagen.
Het belangrijkste wat beslist moest worden, was of er vanaf nu gekozen zou gaan worden voor kant-en-klare maaltijden via een soort "tafeltje dekje" dienst of dat er door zou worden gegaan met de werkneemster van de gemeente die de maaltijden op school kookt.
Maar,... als er gekozen zou worden voor de werkneemster van de gemeente zou er ook een nieuw bestuur gevormd moeten worden en zouden de leden van de vereniging met zijn alle weer moeten gaan zorgdragen voor het functioneren van de kantine.
De meeste ouders die op waren komen dagen, zijn nieuwelingen en voor hen was dit allemaal nieuw. Zij hadden geen enkel benul van wat zich al die jaren achter de schermen had afgespeeld.
De taken van de vereniging en de participerende ouders bestaan namelijk onder andere uit het maken van de menu's, het doen van de boodschappen, het versturen van de facturen en het innen daarvan, het bijhouden van de kas en bankrekening, etc. Daarbij is er ook nog eens een hele waslijst reglementen waar men zich aan moet houden.
Zo mag vlees niet worden ingevroren, vacuüm bewaren mag eventueel wel, mits voorzien van een houdbaarheidsdatum. Er moet een speciale koelbox worden gebruikt tijdens het boodschappen doen en vervoeren daarvan. Er wordt boodschappen gedaan op donderdag omdat de punten dan dubbel tellen bij de Intermarché en zo kan er weer gespaard worden voor het kerstdiner. Er moet geprofiteerd worden van aanbiedingen, anders komt men niet uit met het budget van € 1,83 per kind en natuurlijk moet de maaltijd ook uitgebalanceerd zijn volgens de schijf van 5.
Het duurde anderhalf uur voordat we in de richting van een beslissing kwamen, want Fransen zijn dol op discussiëren. En toen kwam er iemand op het geniale idee om niet alleen te kiezen voor de optie vereniging en werkneemster, maar ook nog eens om het dan anders te gaan doen, namelijk: BIO!!!
Ja hoor, daar zat ik al een tijdje op te wachten, op een idee zoals dit!!! Mijn vriendinnetje naast mij keek mij met een veelbetekenende blik aan en toen ze op een bepaald moment allemaal luid door elkaar aan het praten waren, siste ze me toe: "Bio, hmm, laat ze eerst bij zichzelf thuis maar eens wat fatsoenlijks op tafel zetten, in plaats van hier over bio te beginnen." En daar heeft ze helemaal gelijk in, want ik weet dat er in een hoop gezinnen 's avonds vaak een ratjetoe, een kliekje, een tosti of iets anders makkelijks geserveerd wordt, onder het mom van "in de kantine hebben ze toch al goed gegeten". De burgemeester deed er ook nog een serieus schepje bovenop, want hij zei dat men dan wel goed moest bedenken dat de kids in de winter dan alleen maar wortels, prei, kool en aardappelen eten, want haricot verts worden dan niet verbouwd of geoogst,..... En gepaneerde vis uit de diepvries, is ook niet echt bio.
Maar goed, als de nieuwe garde het op de biologische manier wil aanpakken, prima!!! Het zal niet makkelijk worden in een regio als deze om 100% bio te gaan inkopen en koken, zeker niet met inachtneming van alle wetten, eisen en regels. En dit alles voor 6 kinderen,.... ik geef het ze te doen.
Ze hebben vanaf nu nog een week of drie om het allemaal op poten te zetten, tot dan wordt er gebruik gemaakt van de maaltijdservice. Bij de stemming onder 5 aanwezige ouders waren er 2 die maar beperkt kunnen helpen en 1 die niet wil/kan deelnemen aan het bestuur of de te verdelen taken. Mocht het niet lukken of slagen dan kan er altijd nog worden teruggevallen op de maaltijdservice, zo heeft de burgemeester beloofd. Mijn taak zit er in ieder geval op, ik heb het stokje overgedragen en ben niet langer Madame La Présidente!!!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ze zijn er weer!!!

Weer tegenslag

De uitslag