La Rentrée

Vorige week begonnen de scholen weer.
Xenya moet nu in Le Mayet-deMontagne naar school, want de klas waarin ze vorig jaar zat (CM1) en de klas waarin ze dit jaar zit (CM2), zijn sinds dit jaar gesloten in Châtel-Montagne.
Er zitten te weinig kinderen op school in Châtel-Montagne en dus moest er 1 klas sluiten. Voorheen werden alle niveaus over 2 klassen verdeeld, maar dit jaar zitten alle overblijvende niveaus dus bij elkaar in 1 klas. Dit alles is besloten vanaf hogere hand, door de schoolinspectie en de Conseil Générale, ouders, leraren en zelf de gemeente hadden hierin dus nagenoeg niets te zeggen.
Voor Xenya is het een leuke verbetering. Ze zit nu in een klas van 24 leerlingen die allemaal tegelijk dezelde lesstof krijgen en dat is wel zo fijn voor onze droomster. Ze hoeft nu alleen nog maar te doen wat de rest van de klas ook doet en hoeft niet meer zelfstandig te werken terwijl een ander deel van de klas andere lesstof krijgt. Want het is natuurlijk heel verleidelijk om dan toch naar de juf te gaan zitten luisteren, maar dan komt je eigen werk niet af.
Daarbij is het natuurlijk ook veel leuker om leeftijdgenootjes om je heen te hebben en vriendinnen, want in Châtel had ze maar één klasgenoot die even oud was als zij en op hetzelfde niveau zat.
Hoewel ze elke dag een uur eerder naar school moet en ruim een uur later pas thuis is als voorheen, heeft ze daar geen moeite mee en gaat ze sinds tijden weer met plezier naar school.
Soms ziet ze zelfs haar grote zus nog in het voorbij gaan, want de kinderen van de école primaire, eten in de kantine van het collège. Bij de Mairie van Mayet moeten we tickets kopen, en die moet ze 1x in de week inleveren bij haar juf.
Héél bizar, maar o zo Frans, de kinderen van de école primaire eten minder, maar betalen meer voor een maaltijd als de kinderen van het collège, ondanks dat het dezelfde kantine en dezelfde maaltijd is.
Dit komt omdat de kinderen van het collège gesubsidieerd worden door de Conseil Générale en de kinderen van de école primaire niet.
We zijn dus een stuk duurder uit als voorheen toen ze in de kantine van Châtel at voor € 1,83 per dag. Tegenwoordig zijn we € 3,60 kwijt aan de kantine en € 1,38 per dag voor de opvang, want de bus komt al rond 8 uur aan op school, maar school begint pas om 8h50. Maar misschien dat hier nog een compensatie voor komt vanuit de gemeente.
Xenya moest zich afgelopen maandag weer op school melden, maar voor Caya, die dit jaar in de 4ème zit, begon alles pas weer op dinsdag. Dit zodat de "brugpiepers" (6ème) de eerste schooldag kunnen wennen en een rustige introductie hebben. Ook zij is inmiddels weer helemaal in het ritme, de boeken zijn gekaft, stickers geplakt, schooltas ingericht en nu dus elke dag samen met haar zusje in de bus.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ze zijn er weer!!!

Weer tegenslag

De uitslag