Ze zijn er weer!!!

Even eentje uit de oude doos, want sinds een aantal dagen zijn ze er weer: De knutten, oftewel zandvliegen of op z'n Frans: Les Moucherons. Zoals reeds eerder hier en daar vemeld, loopt de natuur een aantal weken voor op haar jaarlijkse "planning" en zo zijn ook les moucherons eerder actief als voorheen. Vanaf een uur of 7 in de avond tot zeker een uur of 8 in de ochtend is het niet fijn om buiten te zijn, als het windstil is. Knutten kunnen namelijk alleen hun prooi vinden als het niet waait, want door hun geringe gewicht "waaien" ze als het ware met de wind mee en kunnen ze er niet tegenin vliegen. 's Avonds is het ook zeer verstandig om ramen en deuren te sluiten, want anders word je alsnog lek geprikt terwijl je binnen TV zit te kijken. Ik hoop dat het "zandvliegen-seizoen" dit jaar door de droogte niet al te lang duurt, want dit is geen pretje!!!

Les Moucherons (Ceratopogonidae)
Het is weer zover!!! Les moucherons sont arrivé!!! Moucherons (in het Nederlands "knutten" en het Engels "sandfly's") zijn miniscuul kleine insecten. Ze zijn 2,5 tot 3 mm lang, doorzichtig en hebben 2 vleugeltje. Het lijken vliegjes, maar in werkelijkheid zijn het mugachtigen. En ja, ze steken dus!!! En gemeen ook!!! Je krijgt er kleine harde bultjes van die wel een dag of 3 kunnen blijven jeuken en branden. Men zegt dat ze de hele maand juni van zonsondergang tot zonsopgang actief zijn. Echter met het druilerige weer van dit moment, zijn ze zo brutaal om ook overdag lekker te prikken en steken. Het buitenleven is op dit moment dus een stuk minder aangenaam en de pessimisten voorspellen dat we pas met de kerst weer kunnen BBQ-en en gezellig buiten kunnen leven.

Wetenschappelijke feiten:Het zijn de vrouwtjes van het soort Culicoides die mensen steken en bloed nodig hebben om hun eitjes te kunnen laten rijpen, waarna ze ze kunnen leggen. De eitjes worden in water gelegd en na 3 tot 11 dagen komen de eitjes uit. De larven leven 7 maanden om dan na het overwinteren zich in te poppen en na 2 tot 5 dagen uit te vliegen. En het feest begint dan weer van voren af aan.

Behalve dat het vervelend is, ze niet te vangen zijn en slechts met een muggenmiddel met DEET of afstand zijn te houden, kunnen ze ook de ziekte Leishmania verspreiden. Vooral voor honden is dit een gevaarlijke ziekte, maar ook voor mensen met Aids. Ze komen vooral voor in de Mediterrane gebieden rond de Middellandse Zee en Latijns-Amerika, maar dus ook inmiddels tot aan Midden-Frankrijk. Tot nu toe zijn er nog niet veel gevallen van besmetting bij mensen bekend en zijn er ook nog geen vaccinaties of goede medicijnen te verkrijgen.
Meer weten over deze beestjes? Klik hierVond je dit een leuk of interessant verhaal? Wil je mijn blog volgen??! 
Schrijf je dan in voor een e-mail abonnement. (Zie de rechterkolom naast dit verhaal) 
Je ontvangt dan een mailtje zodra er iets nieuws is geplaatst op deze site.
Ook kun je via de icoontjes hieronder, dit verhaal delen!!
Dankjewel 🙋

Reacties

Populaire blogs

Frelons / Hoornaars

Topverkoper