Bomen

Al jaren wens ik dat de bomen die tegenover ons huis staan, haast in de greppel en op het taluut, eens lekker worden gekapt. Ze worden elk jaar een beetje hoger, zwiepen bij wind gevaarlijk heen en weer en elk jaar zorgen ze weer voor veel vallend blad in de herfst. In het voorjaar ploppen er talloze nieuwe boompjes uit de grond van de kersenachtige zaden die ze laten vallen. Maar vooral nemen ze heel veel licht en vooral in het voor- en najaar, net die paar uurtjes zon in de namiddag, die zo lekker zacht zijn. Een stuk achter deze bomen begint het echte bos, het dennenbos. Daar staan dennen die al meer dan 40 jaar geleden geplant zijn en die nu gigantische hoogtes en diktes hebben aangenomen. Blijkbaar is nu de tijd gekomen dat ze gekapt kunnen worden
Gistermiddag zag ik opeens mannetjes langs de weg lopen en even later stond er een mega trekker/bomenzager/ripper in het voormalige groentetuintje en boomgaardje tegenover ons huis. Alle percelen tegenover ons huis, aan de andere kant van de weg zijn van M. Biguet. De oude baas is inmiddels 88 jaar oud en omdat 'ie inmiddels aan een rolstoel zit gekluisterd, komt er van tuinen niet veel meer terecht. Maar de oude man heeft z'n zaakjes blijkbaar nog goed in de hand, want vandaag begint men met kappen. ALLES gaat weg, zegt de jongeman die ik spreek. En ja, yes yes, joepie, ook de rij bomen die in de loop der jaren in de greppel en op het taluut zijn gegroeid. Anders zouden ze namelijk makkelijk om kunnen waaien als de dennen eenmaal weg zijn, want dan staan ze vol op de wind. Al het werk wordt uitgevoerd door de broers Mondière uit Lavoine. De zagerij waar wij in het begin van onze carrière in LMB ook al ons hout kochten.
Gisteren hebben ze voor de show de boomgaard gerooid, maar vandaag gaan ze voor het echte werk. Vòòr de middag zijn alle bomen tegenover ons huis weg. Omdat ze zo dicht langs de weg zijn is hier een andere taktiek voor nodig als voor het echte werk.
De machinist houdt met zijn mega machine de boom ergens op een meter of 8 hoog vast en de jongeman zaagt met een kettingzaag de boom bij de grond af. Dan maakt 'ie dat 'ie wegkomt omdat de bomenripper dan in aktie komt. Alsof hij een chrysantje van z'n blaadjes ontdoet, zo glijdt de boom door de zaagkop en vallen alle takken er spontaan af. Ergens richting de kruin als de boom niet dik genoeg meer is, knijpt 'ie het laatste stuk eraf en wordt het laatste eindje een beetje verhakseld en op een berg gedump. Klaar voor de volgende boom. Het is gebeurd in een paar minuutjes tijd.
Als ze klaar zijn met het taluut is het tijd voor de lunch, maar na de lunch begint het echte werk. Vanuit mijn huiskamer zie ik elke paar minuten, alsof het een spelletje mikado is, de dennenbomen vallen, de takken vliegen en hoor ik het gekraak. Het gaat echt in een gigantisch tempo!!!
Nu is het een continu geluid van kettingzagen, machines, dieselmotoren en de zaagkop van het bosapparaat. De mannen werken gestaag door en zien er klein uit tussen die reuzen van bomen. Niemand draagt gehoor beschermers, oogkleppen, beschermende kleding, helmen of handschoenen. Nee hoor, gewoon in hun wollen trui en een enkeling heeft een oranje hesje aan.
Binnen twee weken zal de hele berg kaal zijn en dan komen de vrachtwagens om de gigantische stammen te vervoeren. De stammen worden dan op opleggers geladen en vervoerd naar de zagerij. De gigantische hoeveelheden takken en ander klein hout blijven allemaal achter. Er worden rijen van geschoven alsof het een net omgeploegde akker is en klaar voor het nieuwe zaaigoed. Er blijft een kale helling over met allemaal roven van hout. En volgend jaar zal de helling helemaal vol staan met bremmen, die als onkruid omhoog komen en in het late voorjaar alles geel kleuren. Ik weet niet of ze weer gaan herplanten, maar als ze dat gaan doen, moet dat binnen twee jaar gebeuren en zal de helling in 40 jaar tijd weer veranderen in een gigantisch bos.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ze zijn er weer!!!

Weer tegenslag

De uitslag