La Chandeleur

Eentje uit de "oude doos" maar vandaag weer helemaal actueel!!!

Het laatste feest dat thuishoort in de "kerstkring"is: "La Présentation du Seigneur". (zie ook uitleg in het stukje "Drie Koningen van 6 januari)
In Nederland heet dit feest "Maria Lichtmis". Het wordt altijd gevierd op 2 februari, 40 dagen na Kerstmis en er wordt herdacht dat Maria naar de tempel ging om het zuiveringsoffer te brengen, 40 dagen na de geboorte van Jezus.
In Frankrijk, waar nog steeds veel waarde wordt gehecht aan oude gebruiken en tradities, wordt deze dag nog steeds gevierd.
Zowel in Nederland als in Frankrijk gaat Maria Lichtmis/La Chandeleur samen met het eten van pannenkoeken.
Dit ritueel is in de 5de eeuw na Christus ontstaan toen paus Gélase de Eerste, het heidense feest "La Chandeleur" verbond met het feest van "La Présentation du Seigneur". Deze paus had tevens als gewoonte om aan de pelgrims die aankwamen in Rome pannenkoeken uit te delen.
De heidense kijk op de pannenkoek was dat deze rond en goudkleurig is, net als de zon, en zo aan het eind van de winter de kou verdrijft en lente verwelkomt. Maar ook heeft het te maken met het feit dat in deze  periode het graan weer geplant werd en aangezien pannekoeken van graan worden gemaakt, werd het planten van graan op deze manier gevierd.

En zo is 2 februari verbonden aan "La Chandeleur" en pannenkoeken.
Op de radio wordt reclame gemaakt voor Nutella (dat smeren de Fransen op hun pannenkoek) en in de supermarkten zijn overal pannenkoekenpannen, koekenpannen, wafelapparaten en allerlei zoetigheden in de aanbieding.
In de restaurants worden vandaag menu's met pannenkoeken aangeboden en de kinderen eten zeker weten pannenkoeken in de kantine.
Er zijn natuurlijk ook diverse gezegdes en gebruiken.
Want als je op 2 februari met een goud- of muntstuk in je hand een pannenkoek opgooit en deze heel en omgekeerd in je pan opvangt, heb je een heel jaar geld en geluk.

Si la chandelle est belle et claire,
nous avons l'hiver derrière.
Si le ciel n'est ni clair ni beau,
nous aurons plus de vin que d'eau


Vond je dit een leuk of interessant verhaal? Wil je mijn blog volgen??! 
Schrijf je dan in voor een e-mail abonnement. (Zie de rechterkolom naast dit verhaal) 
Je ontvangt dan een mailtje zodra er iets nieuws is geplaatst op deze site.
Ook kun je via de icoontjes hieronder, dit verhaal delen!!
Dankjewel 🙋

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ze zijn er weer!!!

Weer tegenslag

De uitslag