1 mei - Dag van de Arbeid

Het is mei en dus dé maand van de nationale feestdagen. Dit jaar is slechts één weekend een weekend van 2 dagen deze maand, alle andere weekenden zitten vast aan een feestdag of een "pont".
Vandaag is het "Fête du travail" en wordt er niet gewerkt.
Van oorsprong werd 1 mei gevierd om de meimaand in te luiden en is het een lentefeest. In 1817 komt daar verandering in als in Engeland Robert Owen ervoor pleit om de 8-urige werkdag in te voeren. Volgens hem maakte de modernisering het mogelijk het werk beter te organiseren en was het daarom niet meer noodzakelijk meer dan 8 uur per dag te werken.
In 1864 waaide dit idee over naar Amerika en in 1884 werd er, na een langdurige staking, een resolutie aangenomen die stelde dat vanaf 1 mei 1886 de 8-urige werkdag zou worden ingevoerd. 1 mei was in Noord-Amerika al langer bekend als "Moving Day", de dag waarop arbeidscontracten werden aangegaan of verlengd en huurcontracten werden aangegaan of verlengd voor de arbeiders die waren aangesteld of mochten blijven.
In Europa werd in 1889 de beslissing genomen voortaan 1 mei te vieren en dit werd dus vanaf 1 mei 1890 gedaan.
In de voormalige communistische staten werd de 1 mei viering opgesierd door militaire parades en werden de nieuwste producten uit de wapenindustrie getoond.
En zo is de 1 mei viering dus verbonden met de invoering van de 8-urige werkdag. In vele landen is 1 mei een doorbetaalde vrije dag, in Nederland echter werden alleen de ambtenaren doorbetaald en kregen de arbeiders deze dag niets. Zelfs toen de 1 mei viering al geruime tijd was afgeschaft kregen de ambtenaren van de gemeente Amsterdam nog lange tijd een betaalde vrije dag op 1 mei. De dag heeft hedendag vooral een socialistisch karakter en er zijn veelal bijeenkomsten georganiseerd door vakbonden. In Nederland heeft de PvdA (voorheen SDAP) en de CPN jarenlang betogingen gehouden in Amsterdam, maar ook de SP en Groenlinks hangen deze dag nog steeds aan.
Op 1 mei kun je in Frankrijk ook overal boeketjes lelietjes-van dalen oftewel "muguets" kopen. Je geeft dit aan een goede vriend of vriendin als teken van waardering en het staat symbool voor de lente. Vanwege een speciale regeling in de wet is het voor iedereen toegestaan deze boeketjes te verkopen, zonder hiervoor fiscaal te worden aangeslagen!!! Aan één steeltje zitten gemiddeld 6 tot 12 bloemetjes, 13 is dus zeldzaam, maar toch luidt het gezegde: treize fleurs portent bonheur!
Vond je dit een leuk of interessant verhaal? Wil je mijn blog volgen??! 
Schrijf je dan in voor een e-mail abonnement. (Zie de rechterkolom naast dit verhaal) 
Je ontvangt dan een mailtje zodra er iets nieuws is geplaatst op deze site.
Ook kun je via de icoontjes hieronder, dit verhaal delen!!
Dankjewel 🙋Reacties

Anoniem zei…
Een feestelijke Dag van de Arbeid woensdag 1 mei.

Dag van de Arbeid 1 mei moet een nationale vrije dag worden.

Populaire blogs

Frelons / Hoornaars

Ze zijn er weer!!!

Topverkoper