Les Moucherons (Ceratopogonidae)

Het is weer zover!!! Les moucherons sont arrivé!!! Moucherons (in het Nederlands "knutten" en het Engels "sandfly's") zijn miniscuul kleine insecten. Ze zijn 2,5 tot 3 mm lang, doorzichtig en hebben 2 vleugeltje. Het lijken vliegjes, maar in werkelijkheid zijn het mugachtigen. En ja, ze steken dus!!! En gemeen ook!!! Je krijgt er kleine harde bultjes van die wel een dag of 3 kunnen blijven jeuken en branden. Men zegt dat ze de hele maand juni van zonsondergang tot zonsopgang actief zijn. Echter met het druilerige weer van dit moment, zijn ze zo brutaal om ook overdag lekker te prikken en steken. Het buitenleven is op dit moment dus een stuk minder aangenaam en de pessimisten voorspellen dat we pas met de kerst weer kunnen BBQ-en en gezellig buiten kunnen leven.

Wetenschappelijke feiten:
Het zijn de vrouwtjes van het soort Culicoides die mensen steken en bloed nodig hebben om hun eitjes te kunnen laten rijpen, waarna ze ze kunnen leggen. De eitjes worden in water gelegd en na 3 tot 11 dagen komen de eitjes uit. De larven leven 7 maanden om dan na het overwinteren zich in te poppen en na 2 tot 5 dagen uit te vliegen. En het feest begint dan weer van voren af aan.

Behalve dat het vervelend is, ze niet te vangen zijn en slechts met een muggenmiddel met DEET of afstand zijn te houden, kunnen ze ook de ziekte Leishmania verspreiden. Vooral voor honden is dit een gevaarlijke ziekte, maar ook voor mensen met Aids. Ze komen vooral voor in de Mediterrane gebieden rond de Middellandse Zee en Latijns-Amerika, maar dus ook inmiddels tot aan Midden-Frankrijk. Tot nu toe zijn er nog niet veel gevallen van besmetting bij mensen bekend en zijn er ook nog geen vaccinaties of goede medicijnen te verkrijgen.
Meer weten over deze beestjes? Klik hier

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ze zijn er weer!!!

Weer tegenslag

De uitslag