Fête de l'école

Afgelopen zaterdag was het weer zover. Het was de dag van het schoolfeest.Normaal gesproken is dat iets waar we allemaal reuze zin in hebben. De kinderen bereiden een "spectacle" voor, ze doen dan dansjes, liedjes, poëzie, toneelstukjes etc. in de salle de fête en daarna is er "kermesse" op het schoolplein. De kinderen kunnen allerlei spelletjes doen en er is een buffet met koek en taart, frisdrank, bier en voor de liefhebber een wijntje of pastis. Je ontmoet er je mede dorpelingen en het is reuze gezellig. Daarna is er een gezamelijke maaltijd en als iedereeen zijn bordje leeg heeft gaan alle tafels en stoelen aan de kant en is het tijd om te dansen tot minimaal middernacht. De reden van dit alles is: zoveel mogelijk geld inzamelen dat weer ten goede komt aan de kinderen in de vorm van uitstapjes, speelgoed voor op het schoolplein, een DVD speler, computers etc.
Dit jaar ging het echter totaal anders.
Het was een schooljaar waarin er een aantal ouders constant kritiek hadden op alles en iedereen. Er werden leugens verspreid zoals "mijn kind/zusje is geslagen door de kok van de kantine", er waren dreigementen dat er 8 kinderen van school zouden worden gehaald om ergens anders naar school te gaan, (en dit had dan betekend dat er nog maar 1 klas zou zijn ipv 2, ivm subsidies etc.) en meer van dat soort grappen. Kortom, de sfeer is niet meer zoals het ooit was. Ook de juffen hebben er schoon genoeg van. Zo erg zelfs dat er één juf besloot te solliciteren bij een andere school.
Tevens werd er een nieuw bestuur gevormd voor de ouderraad. De oude garde hield het voor gezien en was alle kritiek zat.
De nieuwkomers die iedere keer zo hard riepen: "Wij weten het beter" mochten het overnemen. En dat hebben ze gedaan.
Wel, het schoolfeest van zaterdag 28 juni 2008:
Het spectakel was leuk. De kids hadden er veel werk van gemaakt. Hoewel het soms het niveau had van "ik lig onder de tafel en jij ziet me niet" vlogen de 5 kwartier voorbij en gingen we allemaal als trotse ouders de feestzaal uit. Op naar het schoolplein voor het buffet en de spelletjes.
Op het eerste gezicht leek het allemaal goed geregeld, hoewel, de drankjes waren nog niet koud, het buffet moest nog worden ingericht en op het laatste moment moesten er nog zaken uit school naar buiten worden gebracht, want de juffen deden de school op slot en gingen naar huis in plaats van zoals gewoonlijk, gezellig nog wat te drinken en te blijven eten.
Er was alleen frisdrank en water, want zo werd er gezegd: "We mogen geen alcohol schenken". Hmmm, er wordt toch altijd een biertje gedronken op het schoolfeest??? Maar nee, er waren een paar fanatiekelingen in de ik-weet-het-beter-groep.
Dat er zelfs in de ouderraad verdeeldheid is, bleek toen de voorzitter naar huis reed en terug kwam met een tray koud bier. Op de parkeer plaats werd het dus toch nog eventjes gezellig, waar we onder elkaar, pratend over de misère op het schoolplein, van een biertje genoten.
Want, zonder te overdrijven, de sfeer was beneden peil. Eigen was er niet eens een sfeer, het was gewoon triest. De helft van alle ouders was al vertrokken en de dorpelingen die voorgaande jaren allemaal waren gekomen, waren nu ook weggebleven.
Dus, wij gingen gezellig naar een stel vrienden. De kids konden daar zwemmen in een meertje en op het menu stond konijn van de BBQ!!!
Achteraf hoorden we van een ander stel dat de sfeer verre van "comme d'habitude" was en dat ze om 22h00 naar huis waren gegaan omdat ze het helemaal gehad hadden met alle babbels en kritiek. Maar het meest trieste van dit alles is dat een "het schoolfeest" wat normaal gesproken een leuke middag en avond is, voor zowel ouders als kinderen, waar iedereen naar uitkijkt, volledig om zeep geholpen is.
Ik hoop dat het volgend jaar weer gaat zoals het ooit was, simpel maar gezellig,.....

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ze zijn er weer!!!

Weer tegenslag

De uitslag