Kop en schotel

De gemiddelde Nederlander zal er niet snel mee te maken krijgen. Maar iedereen die graag naar buitenlandse zenders kijkt die niet in het standaard aanbod zitten, in een buitengebied woont óf een buitenlands verblijf heeft zal dit ongetwijfeld herkennen.
Want als je in den vreemde of in the middle-of-nowhere graag televisie kijkt, ben je aangewezen op een schotelantenne en komt het televisie signaal niet vanuit je meterkast, je huis in ploppen.
En het is allemachtig prachtig dat het zomaar kan!! Televisie in je woonkamer, via een soort van wokpan op je dak. Het klinkt zo simpel. En dat is het ook, mits alles goed geïnstalleerd is en het ook goed blijft werken.
Een storm kan je beeld volledig uit balans brengen, en ook sneeuw of zware onweersbuien kunnen het kijkplezier verstieren, maar dat is dan tijdelijk.
De schotel moet uitgericht zijn richting de satelliet die je wilt ontvangen. Welke satelliet dat is, hangt weer af van welke zenders je wilt bekijken en het abonnement dat je hebt. En om het nog ingewikkelder te maken: er is sinds de komst van de HD-tv ook nog keuze uit mono, duo of trio koppen, die dan dus één, twee of zelfs drie satellieten tegelijk kunnen ontvangen.
Hoe mee koppen, hoe uitgebreider het zender aanbod.
Vanaf de kop loopt een draad je huis in, naar het kastje (de decoder) en hierin zit een kaart (smartcard) waar je abonnementsgegevens aan gekoppeld zijn. Simpel als ABC zou je zeggen.
Toch kan dit een mens tot wanhoop drijven, en daar kan Jacques, Sjaak op z'n Amsterdams, over meepraten.
Toen hij in januari na een geslaagd, vuurwerkvrij oud en nieuw, zijn Franse stulpje weer verruilde voor het Amsterdamse, liet hij ook zijn perfect werkende schotelantenne achter.
Normaal gesproken moet je je smartcard weer heractiveren, als je langer als een maand geen tv hebt gekeken via je schotelantenne. CanalDigitaal, dé aanbieder in Europa, heeft daar allerlei hightech mogelijkheden voor. Via sms, via internet, via een app en zelfs telefonisch met een echt mens aan de andere kant van de lijn, kun je je verbinding nieuw leven inblazen.
Dus Sjaak zette in april zijn tv en decoder aan, stuurde een sms-je en wachtte geduldig tot hij weer beeld had. Maar alles wat er kwam: géén beeld. Tenminste,... niet de betaalde zenders die in zijn abonnement zaten, wél de gratis en vrij te ontvangen zenders.
Maar Sjaak bleef rustig. Hij knoeide wat aan de instellingen, klom met het angstzweet op z'n rug zijn ladder op, draaide aan de schotel en friemelde wat aan de kop. Maar het werd er niet beter op en hij had nog steeds geen beeld. CanalDigitaal werd ingeschakeld en het zou aan de kop liggen. Er werd een nieuwe duo kop besteld en Canaldigitaal maakte een foutje en stuurde hem een trio kop. Om deze trio kop goed te laten werken was dan eigenlijk ook weer een schotel met een andere afmeting nodig. Het werd er niet overzichtelijker op en Sjaak zag zijn geest al dwalen. Met zijn hoogtevrees stond hij niet te springen om weer zijn ladder op te moeten. Zeker niet om behalve even snel een kop te verwisselen, ook nog eens een nieuwe schotel te moeten ophangen.
Even voor Pasen kreeg ik een appje van Pauline, want zij begon zich toch wel zorgen te maken. Ze waren nu al twee weken in La France en Sjaak begon ondertussen lichtelijk depressief te worden, want ze hadden nog steeds geen beeld.
"Ik wil gewoon GROEN zien!!" zei Sjaak wanhopig. Helder, fris groen, én een witte bal. Ondertussen speelde zijn geliefde Ajax de sterren van de hemel en moest hij al dit moois missen. Hij kon het niet meer aan. De doelpunten keek hij achteraf via de telefoon van Pauline, maar haar bundel was natuurlijk niet eeuwig toereikend.
Ondertussen was zijn zender aanbod gedaald naar alleen nog maar gratis te ontvangen Duitse zenders én de BVN. En geloof me, dàt wil je niet!!
Sjaak zijn Duits was ondertussen wel met sprongen vooruit gegaan én hij had een nieuwe sportliefde ontwikkelt. Een rustige sport, zonder geschreeuw, vriendelijk voor z'n hart, makkelijk te volgen én veel groen in beeld: snooker.
Heel leuk, maar niet zijn passie.
Ik appte Pauline allerlei denkbare oplossingen en ervaringen, en Sjaak klom nog een paar keer met vrees zijn ladder op, maar niks hielp.
De eerst volgende Ajax wedstrijd werd bij ons gekeken, want wij waren ondertussen ook in La France en onze schotel deed het wel!
Nota bene eentje uit een oud en ver verleden, met een tweedehands decoder (via Marktplaats gekocht) en een ouderwetse monokop zodat we geen HD-zenders hebben en ook maar naar één satelliet kunnen kijken, maar,... WIJ hebben beeld!!
Tijdens de apéro bespraken we het schotel probleem nog eens en kwamen we dankzij onze ervaringen, tot nieuwe inzichten die het proberen waard waren
Ajax won, dus Sjaak was sowieso blij, en ze gingen 's avonds vol goede moed naar huis terug.
Daags erop kreeg ik een appje: Sjaak had een verhelderend telefoongesprek gehad met een zeer deskundige en alleraardigste dame van CanalDigitaal. Samen hadden ze de instellingen van de decoder doorlopen, die door al het geklooi volledig uit balans bleken te zijn. Sjaak klom nog één keer op zijn ladder, gaf een slinger aan de schotel die magisch bleek te zijn en Pauline die binnen standby voor de tv zat om te checken of er bewegend beeld kwam, gaf een luide HOERA.
"En?! Ben je blij? Lekker aan het zappen??" vroeg ik aan Pauline.
En zij appte terug: "Vanmiddag hadden we snooker met Nederlands commentaar en nu UEFA halve finale. Lekker groen, altijd goed. Ik ben gelukkig omdat Jacques gelukkig is."


Onze eigen schotel

Reacties

Populaire blogs

Ze zijn er weer!!!

Frelons / Hoornaars

Topverkoper