Hachis à la Linda

Tijd voor een luchtig culinair verhaaltje :)
Hachis, met de klemtoon op "ies" is bij ons een doordeweekse maaltijd en geliefd bij iedereen. Het is super makkelijk, voedzaam en vlug gemaakt. Inmiddels kan iedereen die kan koken bij ons in huis, het op tafel toveren. Alles wat 's avonds niet direct opgaat, wordt daags daarna nog smakelijk tussen de middag verorberd of in een tuppertje meegenomen en op het werk opgewarmd en opgegeten.
Op de avond dat ik voor het eerst dit gerecht maakte en de meiden hun eerste hap namen, riepen ze in koor: "Oohhhh dit smaakt net als bij Jacqueline: Hachis!!"

In onze Franse tijd aten ze namelijk dagelijks in de kantine op school. Daar werd iedere dag een complete 4 gangen maaltijd gekookt volgens de schijf van vijf, door Jacqueline, de kokkin.
In het begin vonden ze het soms lekker en na een aantal jaar wisten ze niet beter en vonden ze bijna alles lekker.
Het grote voordeel: ze hebben alles leren eten, want als je niet at, had je honger.
Er was niemand die een gebakken eitje aanbood of een broodje pindakaas, het was gewoon eten wat de pot schaft.

In menig schoolkantine, maar ook gewoon bij de gemiddelde Fransman thuis, wordt zeer regelmatig hachis Parmentier gegeten.
Het is een Frans gerecht dat vernoemd is naar een militair apotheker: Antoine-Augustin Parmentier. Deze meneer ondervond tijdens een krijgsgevangenschap, dat er niemand ziek of ondervoed raakte, ondanks dat ze twee weken lang, onder erbarmelijke omstandigheden, alleen aardappelen te eten hadden kregen.
Later werd hij een soort van "ambassadeur van de pieper in de 18e eeuw" en kreeg hij de hele Franse bevolking massaal aan de aardappelen. Om het aardappel-eten aantrekkelijk te maken bedacht hij een twintigtal voedzame recepten, en hachis Parmentier is daar één van.


Hieronder het recept:

HACHIS (hàsjiess)

Benodigd voor 5 à 6 personen:
  • 600 gram sperziebonen
  • 1 kilo gehakt
  • 2 à 3 eetlepels Franse mosterd
  • 4 tenen knoflook (of meer)
  • beker crème fraîche of 200 ml room
  • provençaalse kruiden
  • peper en zout naar smaak
  • en tenslotte nog aardappelpuree als bijgerecht, maar daar hoef ik niks over te typen, dat kan iedereen zelf wel bedenken of maken,...

Kook de schoongemaakte en gehalveerde sperziebonen in 10 minuten beetgaar met een snuf zout en hou ze apart.
Bak in een hapjespan of wok het gehakt gaar en rul, samen met de fijngesneden of uitgeperste knoflook. (je kunt voor nog meer gemak ook gedroogde knoflook gebruiken)
Giet een teveel aan vleesvocht en/of vet af.
Voeg de sperziebonen toe, de mosterd, de crème fraîche of room (net wat er in je koelkast staat) en de provençaalse kruiden. (ik gebruik ook vaak knoflookpeper van Tuana)
Naar smaak nog peper en zout toevoegen, maar niet teveel, want de mosterd is ook al zout!!
Het geheel goed mengen en even laten sudderen zodat het gerecht goed warm wordt.

Nu is de hachis in principe klaar,...

Als je kiest voor gemak, zoals ik dus doe, dan klap je gewoon twee pannen op tafel: 1 pan hachis en 1 pan vers gestampte aardappelpuree, van zelf geschilde en gekookte piepers.

Maar je kunt er ook een ovenschotel van maken, die je dan (indien gewenst) langer van te voren kunt  klaarmaken. Je doet de hachis in een ovenschaal, daaroverheen smeer je de puree uit en je strooit er nog wat geraspte kaas naar keuze overheen.
Even in de oven tot alles goed warm is en de kaas gesmolten, en dan opdienen.

Bon appétit 👌

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ze zijn er weer!!!

Weer tegenslag

De uitslag