Low Risk

En na eindeloos wachten, zo voelde het tenminste, was dé dag aangebroken dat ik zou gaan horen hoe het verder zou gaan.
Mijn geduld werd nog een half uurtje langer op de proef gesteld en eindelijk mochten wij de spreekkamer van de oncoloog binnen.
Ze viel direct met de deur in huis: De uitslag van de Mammaprint geeft "Low Risk" aan.
Zo dat was er maar alvast uit, zei ze letterlijk.
Hierna volgde nog een hele uitleg van wat het precies allemaal inhoudt.

De uitslag "Low Risk" betekent dat ik een lage kans heb op uitzaaiingen.
Het DNA van mijn tumor is onderzocht en nu de eigenschappen van die specifieke tumor bekent zijn, kunnen ze voorspellen hoe deze zich gedraagt en eventueel uitzaait.
Het risico op uitzaaiingen blijkt dus laag te zijn, wat op zich natuurlijk heel goed nieuw is!!
De Mammaprint is ontwikkelt om overbehandeling met chemotherapie tegen te gaan en wordt in discutabele gevallen toegepast als men twijfelt of chemo écht nodig is of dat het misschien achterwege gelaten kan worden.
Chemotherapie kan namelijk ook zorgen voor blijvende schade en sommige bijwerkingen zijn echt heel vervelend en zou je niet graag willen hebben. Denk aan zaken als hartfalen of neuropathie.
Met name neuropathie komt vaak voor, dit betekent dat je zenuwuiteinden tijdelijk maar vaak ook blijvend afsterven, met als gevolg dat je geen gevoel meer hebt in je vingertoppen en tenen, of dat je eeuwig tintelingen of pijn hebt in je vingers en tenen. Niet fijn dus.

Het is overigens nog steeds moeilijk vergelijken, want de gegevens waarop alle kansberekeningen zijn gebaseerd waarmee gerekend wordt, zijn ingedeeld in groepen en we praten nog steeds over maar enkele procenten "winst".

1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker en daarvan is 20% jonger dan 50 jaar.
Dus dan is slechts 1 op de 35 vrouwen jonger als 50, terwijl deze groep ook nog eens alle vrouwen beslaat tussen de 18 en 50,...
Naar mijn mening is het dan erg moeilijk vergelijken omdat er relatief weinig mensen in deze groep vallen die dezelfde leeftijd en overeenkomsten zullen hebben, omdat daar ook nog eens onderscheid tussen gemaakt wordt in alle statistieken.
Het blijft dus een beetje "natte-vinger-werk",....

De oncoloog vind de nadelen en risico's van chemotherapie niet opwegen tegen de winst die ermee te behalen is, dus haar voorkeur gaat nog steeds uit naar het volgen van hormoontherapie (waar ik op tegen ben) Het is nu dus weer aan mij de keus,...

Ik realiseer me heel goed dat de uitslag op zich best fijn is, want als er wel een hoog risico was geweest op uitzaaiingen, was een keuze moment mij weliswaar bespaart gebleven, maar chemo is natuurlijk ook niet iets wat je graag wilt!!
Maar door de hele gang van zaken de afgelopen maanden en de volgorde waarin alles gegaan is, voelt het nu toch ook wel een beetje apart.
Ik voel me zo ongeveer als toen ik naar de laatste aflevering van de 3e serie van La Casa del Papel keek: Middenin een gigantisch gevecht, terwijl er links en rechts bommen vielen, er iemand dreigde dood te gaan en de redding onderweg was, was de serie opeens afgelopen.
Ja!!! Hoe dan?! Wachten op deel 4?? Komt er wel een deel 4?!

Duss,... nu maar weer even in beraad met mezelf, plus en min, wel of niet, voor en tegen.
Het is en blijft een moeilijk keuze,... en ik moet 'm zelf maken.

🎄✨❤


Volgende blog: Kiezen

Reacties

Astrid zei…
hi Linda,

wat een herkenbaar verhaal, ik zit op het moment in precies hetzelfde schuitje , Low Risk, dus geen chemo nodig, en maar 4% meerwaarde dat het niet terugkomt als ik met hormoontherapie start , en net als jij weet ik eigenlijk helemaal niet of ik wel aan die hormoontherapie moet beginnen , het blijft een moeilijke beslissing !

Populaire blogs

Ze zijn er weer!!!

Frelons / Hoornaars

Topverkoper