Père Noël

Het is echt een eeuwigheid geleden, en "dans un autre vie" maar ik voelde een ongelooflijke drang opkomen om weer eens een stukje te schrijven.
Het is maandag 23 december, en het is de dag voor "Le Reveillon" de vooravond aan kerstmis.
Zoals de afgelopen 10 jaar gewoonte is, pakken we cadeaus in voor de kinderen en mijn gedachten dwalen af naar voorgaande jaren.

We vierden kerstmis soms in NL, maar vaker in France. En dan meestal met goede vrienden. We werden ingeweid in de gebruiken en namen deze over. En nu we weer in Nederland zijn, nu dragen we deze over op onze kinderen, de pubers die nog weten hoe het was en ging, maar ook de peuters. En vooral deze laatsten horen ons aan en nemen de verhalen direct over.
Op Réveillon, kerstavond, 24 december, ben je samen met familie of als die niet in de buurt zijn, met goede vrienden. Je eet, eet, eet en drinkt en drinkt nog meer, en zo rond half twaalf, als alle kinderen vaak al een tukkie doen op de bank, op je schoot of in een ander z'n bed, maak je ze wakker en spoor je ze aan om de kerstman te gaan zoeken, want het is bijna middernacht.
Afhankelijk van de locatie en/of het gezelschap, maak je je op voor een wandeling met zaklampen of stap je in je 4x4 (volledig onverantwoord na alle alcohol die al genuttigd is, maar dat inzien komt pas later) om door de bossen te gaan rijden. De kids worden helemaal blij en opgefokt, want we zijn op zoek naar Père Noël!!! Natuurlijk wordt deze niet gevonden,.... dus keren ze rond 12 uur terug naar huis,...

Ondertussen heeft het achterblijvende gezelschap alle cadeaus onder de kerstboom gelegd en de "maaltijd" van Père Noël achterover geslagen. Want zoals je voor Sinterklaas een wortel, wat hooi en suikerklontjes klaarlegt, zo wil Père Noël graag een glaasje rode wijn, een mandarijn en misschien wel een bordje van de hoofdmaaltijd verorberen.
Als de kinderen terug komen treffen ze dus doorgaans ouders aan die tipsie zijn, een leeg wijnglas, mandarijnen schillen en een leeg bordje onder de "sapin". En,.... heel veel cadeaus!!!!
Iedereen zoekt, scheurt, schreeuwt en juicht, papier vliegt door de lucht, kinderen zijn blij, maar soms ook teleurgesteld, de tegenstellingen zijn soms groot. Niet iedereen krijgt wat hij/zij wil of verwacht.
En daarna wordt het weer even stil. Kinderen slapen verder en de ouders gaan verder met het hoofdgerecht, de kaas of het toetje, en de wijn natuulijk, of sterker spul, afhankelijk van met welke gang ze geëindigd zijn.
De volgende dag wordt er geslapen en daarna weer gegeten, gegeten en gedronken.
Aangezien een derde dag eten en drinken niet leuk meer is, bestaat Tweede Kerstdag niet in France, dus gaat iedereen gewoon weer aan het werk. Even een weekje doorbuffelen en dan is het Oudejaarsdag en kunnen ze het eten, eten, drinken en drinken weer een keer herhalen.
Pffff gelukkig is het maar 1x per jaar Kerst en Oud & Nieuw!!!


Demain Noël va revenir !
Ah ! Quel bonheur, ah ! Quel plaisir !
Demain Noël va revenir
Si je le vois je veux lui dire
Avec mon plus gentil sourire
Cher Noël, voici bien longtemps
Tout juste un an
Que je t'attends
Vond je dit een leuk of interessant verhaal? Wil je mijn blog volgen??! 
Schrijf je dan in voor een e-mail abonnement. (Zie de rechterkolom naast dit verhaal) 
Je ontvangt dan een mailtje zodra er iets nieuws is geplaatst op deze site.
Ook kun je via de icoontjes hieronder, dit verhaal delen!!
Dankjewel 🙋

Reacties

Populaire blogs

Frelons / Hoornaars

Ze zijn er weer!!!

Topverkoper