Staking

Ze had het vorige week al tegen me gezegd, maar het was me eigenlijk niet meer bijgebleven. Maandagavond was ik dus eigenlijk verrast bij de melding: "En voor mij is het weer weekend!". Xenya had dinsdag blijkbaar geen school en aangezien de woensdag altijd al een vrije dag is, had ze daardoor twee dagen achter elkaar vrij. Het gebeurt zeer zelden dat de directrice en tevens juf van Xenya meedoet aan stakingen, maar deze dinsdag deed ze dus wel mee en was er geen school. In haar schrift zat een keurig briefje geplakt met tekst en uitleg over het wat en waarom.
Ik had er via een vriendinnetje die adjoint Maire is al het één en ander over gehoord, maar nu bleek het dus toch wel erg dichtbij te komen. Al jaren wordt er gesproken over de eventuele sluiting of verkleining van de school. Tot nu toe hebben heeft de gemeente elk jaar nog net genoeg kinderen bij elkaar kunnen krijgen om op het gewenste aantal te blijven zodat er twee klassen kunnen blijven bestaan. Maar dat gaat dit jaar niet lukken. Volgend schooljaar gaan er 6 kinderen naar het collège, er verhuist er één, twee gaan bijzonder onderwijs volgen en de ouders van 4 kinderen dreigen hun kinderen in een andere commune naar school te laten gaan. Zo blijven er van de huidige +/- 26 kinderen weinig over. En er komen, zover nu bekend is, ook geen nieuwe kinderen bij, het volgende schooljaar.
Omdat ook het onderwijs door hogerhand bepaald en geleid wordt, heeft de commune hier niet veel bij in te brengen. Alles wordt bepaald op niveau van de Conseil Générale en Conseil Départementale, plus dat ook de schoolinspectie nog het nodige in de melk te brokkelen heeft.
Het is nu zo goed als zeker (nog niet officieel bevestigd, maar wel al gehoord) dat er volgend jaar nog maar één klas zal zijn en dat niet alle niveaus meer onderwezen zullen worden. Wat dat voor consequenties zal hebben voor de kantine, de onderwijs assistente en natuurlijk het aantal leerkrachten is nog niet bekend.
Voor ons betekent dat, dat Xenya haar laatste jaar van de basisschool, niveau CM2, op een andere school zal moeten volgen. In plaats van elke dag rond half negen met de bus naar Châtel-Montagne (5 km), zal ze dan naar Le Mayet-de-Montagne (11 km) moeten en moet ze met de bus mee die ook naar het collège gaat. Deze bus vertrekt een uur eerder, om half acht, en 's avonds is ze dan pas rond zessen thuis, in plaats van rond half vijf. Dat worden dus lange dagen voor een meisje van 10. De schooltijden zijn wel ongeveer zoals ze nu zijn, dus voor en na de lessen zal ze naar een soort buitenschoolse opvang moeten. Voordeel is wel dat ze daar dan alvast haar huiswerk kan maken. Ook gaat ze dan naar een klas waar alleen kinderen van haar niveau zitten en geeft de leerkracht alleen les aan deze groep. Nu is ze samen met een ander jongetje de enige in haar niveau en zit ze in een klas waar nog 3 andere niveaus worden onderwezen. Ik hoop maar dat het wat rust geeft voor ons dromertje en dat ze wat meer vriendinnen krijgt van haar eigen leeftijd.
Het staken heeft in ieder geval niet geholpen,....

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ze zijn er weer!!!

Weer tegenslag

De uitslag