Fête de la Pomme

Elke tweede zondag van oktober viert Châtel-Montagne het feest van de appel. Dit jaar werd het op de derde zondag gevierd vanwege het feit dat de "appel koopman" al bezet was op de tweede zondag. En dat was jammer, want dat kostte veel bezoekers. Vele mensen uit de omtrek hebben de tweede zondag grif in het geheugen staan en dat gooi je niet zo 1-2-3 om.
Het Fête de la Pomme wordt georganiseerd door en voor school, nouja, eigenlijk door de ouders en voor de kinderen.
Er worden met een traditionele rasp en pers, appels geraspt en daarna geperst. Het verkregen sap wordt verkocht à 1 euro de liter.
Massaal sparen we flessen van "n'importe quoi" en leveren deze in op school. Statiegeld flessen kennen we niet in France, dus elke plastic fles tussen een halve liter en 5 liter is goed.
U begrijpt, de keuringsdienst van waren komt hier niet aan te pas. Het is dan ook zaak de gekochte appelsap goed koel te bewaren, snel op te drinken en elke dag 1 x de dop even losdraaien om een ontploffing in de koelkast te voorkomen.
Behalve sap is er ook jam te koop in allerlei smaken en volumes en worden er taarten verkocht. Per punt, halve of in z'n geheel.
De boel wordt nog aangevuld door enkele marktkooplieden die waren als: kaas, worst, honing, planten en bomen en natuurlijk appels verkopen.
En zo staat Châtel-Montagne weer even voor een dag, een hele mooie zonnige dag, op de kaart.
Voor meer foto's: http://www.chatel-montagne.nl onder het kopje "Foto's"

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ze zijn er weer!!!

Weer tegenslag

De uitslag